Bokomslag till boken En gravad hundEn gravad hund (Carlssons 2001) är en reportagebok om språket i den mångkulturella vardagen.

”En kedja av blå uniformer löper genom biljetthallen i Rådhusets tunnelbanestation. De trafikanter som dyker upp ur rulltrappans svalg kan inte backa, inte vända, inte väja.
– Färdbeviskontroll, säger Mine Dündar.
– Jag har bara gått igenom stationen, jag har inte åkt tunnelbana, säger en kille med flackande blick.
– Man måste ha biljett även på stationen. Jag skriver ut tilläggsavgift så har du tio dagar på dig att betala.
– Tre dagar?
– Tio.

En siffra, ett missförstånd, en fråga, ett svar. Mer är det inte. Killen tar sin bot i handen och går igenom spärren, ut genom gången som leder upp i dagsljuset.”

En gravad hund innehåller en serie reportage, intervjuer och tankar om bruten svenska. Men det är också en bok om majoritetens svenska språk och om hur detta utvecklas i samspelet med den brutna svenskan.

Språket är invandrarnas nyckel till arbetsmarknaden, heter det ofta i debatten. En gravad hund visar att det stämmer dåligt. För det första har människor med invandrarbakgrund svårare att få jobb även om de talar perfekt svenska. Och för det andra är kravet på perfekt svenska överdrivet. I denna bok presenteras en rad personer som talar bruten svenska men klarar sina jobb utmärkt.

Tunnelbanekontrollanten Mine Dündar är en av bokens huvudpersoner. Andra personer som porträtteras arbetar inom vården, inom skolan, på bank och i IT-branschen. Vid sidan av dessa personporträtt intervjuas ett stort antal personer – vuxna och barn – som är mitt uppe i processen att lära sig svenska.

Dessutom ger chefer, rekryterare, lärare, arbetsförmedlare och forskare sin syn på språkets roll i den mångkulturella vardagen. Ett tema som återkommer är behovet av ömsesidig respekt. För att kommunikationen ska fungera krävs det att de som talar går varandra till mötes.

Om En gravad hund:

”…intressant läsning för alla. Kommer du själv från ett annat land får du stöd, andra får kunskap.”
Maria Küchen, Amelia

”En själfull bok med ett underhållande, kunnigt och engagerande anslag”
Mark Olson, Integration i fokus

”…en av årets angelägnaste böcker… Okunskapen skingras på ett befriande sätt om man läser Katarina Bjärvalls bok.”
Olle Josephson , Språkvård

” En gravad hund är en sympatisk bok, som visar att fullständig behärskning av svenskans extremt komplicerade ordföljdsregler och ymniga vokalsystem inte är en fråga om liv och död, varken för invandrare eller svenskar.”
Eva Bäckstedt, Svenska dagbladet

”I möten med barn som lär sig svenska, tunnelbanekontrollanter som bryter, fega arbetsförmedlare och hoppfulla språkexperter – samtliga skildrade med ett språk som lever av enkelhet – låter Katarina Bjärvall läsaren förstå att kommunikation handlar om ömsesidighet.”
Åsa Petersen, Arena

” En gravad hund ser tvärs igenom många av våra argument när det gäller språkets betydelse. … En gravad hund är lätt att läsa, men väger ändå tungt.”
Eva Dandanelle, Smålandsposten

”En lärorik bok, men ingen lärobok. En bra bredvidläsningsbok i utbildningar som vill ge ett mångkulturellt perspektiv.”
Lars-Gunnar Andersson, Bibliotekstjänst

En gravad hund är tyvärr slut hos förlaget men jag har några ex kvar. Kontakta mig om du är intresserad.