Den som skriver måste läsa, den som jobbar med att skriva måste läsa mycket och den som vill skriva bra fackböcker måste läsa riktigt stark sakprosa. De här böckerna i genren har satt avtryck i mig, både till innehåll och form:

Maj-Gull Axelsson Rosario är död.
Många år efter det att jag läste boken har jag fortfarande Rosario och andra flickor som tvingas att sälja sex levande framför mig – liksom männen som tvingar dem.

Lasse Berg Gryning över Kalahari.
Sanfolket i Kalahariöknen lever som jag skulle vilja leva, tänker jag ofta. Men när jag sa det till min son sa han: Nä, för om man blir sjuk där så dör man. Trots det så är Lasse Bergs skildring så lockande.

Nicholas Carr The Shallows och The Glass-Cage.
Carrs böcker om hur internet påverkar vårt inre är det starkaste jag har läst i ämnet. Inte bara för att faktaunderlaget är så välresearchat utan också för att killen kan skriva.

Barbara Ehrenreich Barskrapad.
Ehrenreich wallraffar som hembiträde hos den amerikanska överklassen. Och hon gör det bättre än Wallraff himself.

Oriana Fallaci Interview with history.
Jag läste boken som ung och minns att jag tänkte: Bra, då vet jag hur man gör. Och sedan gjorde jag så – eller försökte.

Naomi Klein No Logo och Det här förändrar allt.
En bra sak med Naomi Klein, förutom att hon är så klartänkt, är att hon är optimist. Man blir glad av läsa särskilt Det här förändrar allt.

Magnus Linton Veganerna.
Svängningen mellan konkretion och abstraktion tillhör det som avgör en fackboks läsvärde. Linton gör det enkelt: Vartannat kapitel reportage, vartannat analys. Stilbildande.

Alan Schwarz ADHD Nation.
Glasklart om ett laddat ämne. Och lättläst, tack vare att Schwarz har ett par huvudkaraktärer med närmast skönlitterära kvaliteter.

Åsne Seierstads En av oss.
Det är en bragd av Seierstad att få mig att stå ut i Behring Breiviks sällskap genom mer än 500 sidor. Och inte bara stå ut – boken lär mig mycket om människan.

Rebecca Solnit Hope in the Dark.
De goda berättelsernas bok, om motkrafterna och motrörelserna i det stora och lilla. Skriven på Solnits sedvanliga sturska prosa.

Gellert Tamas Lasermannen.
Gellert Tamas visar hur politik kan legitimera mord. Och han dramatiserar verkligheten så att facklitteraturen blir gripande.

Sherry Turkle Alone Together.
Turkle visar hur den digitala tekniken fräter sönder mänskliga relationer. Hon är ovanlig: en forskare som kan skriva. Och som dessutom vågar stångas med den heliga digitala kon.

Mary Wollstonecraft Brev skrivna under en kort vistelse i Sverige, Norge och Danmark.
En avslöjande liten bok. Läsaren får klart för sig vilket primitivt land Sverige var för inte alltför länge sedan. Men dessutom klargörs hur fel det kan bli när en aldrig så duktig skribent tror att hon kan gestalta en plats efter bara några dagar på plats. Som vi ofta gör idag med avlägsna platser.