Att skriva är, som det heter, min kärnverksamhet; det jag kan. Sedan jag började skriva böcker har jag också hållit föredrag och numera är det något som jag gör ofta och med nöje. På temat överkonsumtion har jag hållit över 70 föreläsningar i vitt skilda sammanhang, från kulturföreningar, bibliotek och kyrkor till myndigheter som Konsumentverket och organisationer som Svenskt Näringsliv. Roligast är det när det blir stort utbyte med publiken och vilda diskussioner. Jag talar även gärna utifrån mitt arbete som helhet.

Under 2019 berättar jag om Störningen vid dessa tillfällen: 

 • Stockholm: Måndag den 4 februari kl 18.15, ABF-huset. Öppet för alla, fri entré.
 • Stockholm: Onsdag den 6 februari kl 8.30, Blå kontoret, Drottninggatan 104. Öppet för alla, fri entré.
 • Skarpnäck: Onsdag den 20 mars, Filosofiska skolan, utbildningsdag för skolans lärare.
 • Göteborg: Onsdag den 27 mars kl 18, Litteraturhuset, Lagerhuset, Heurlins plats 1B. Öppet för alla, fri entré.
 • Kalmar: Lördag den 6 april kl 16.15, Grävande journalisters årliga seminarium om undersökande journalistik. Seminariebiljett krävs.
 • Linköping: Söndagen den 12 maj kl 16, invigning av kulturhuset Agora i Skäggetorp. Öppet för alla, fri entré.
 • Lund: Onsdagen den 25 september kl 12, Sölvegatan 19. POP IFMSA Skåne arrangerar, öppet för alla. Ordfronts förlag bjuder på lunch.
 • Göteborg, Bokmässan: Torsdagen den 26 september kl 13.30 i tidningen Filters monter och fredagen den 27 september kl 12 i Ordfronts monter. Entré till mässan krävs.
 • Nässjö: Tisdagen den 8 oktober kl 18.30, kulturhuset Pigalle. Öppet för alla, fri entré.
 • Nacka: Lördagen den 16 november kl 14, Fisksätra bibliotek, Nacka. Öppet för alla, fri entré.
 • Stockholm: Tisdagen den 19 november kl 10-12, ABF-huset, Katasalen. Senioruniversitetet, föranmälan krävs.

Och hösten 2019 berättar jag om Pedagogikens pionjärer vid dessa tillfällen: 

 • Göteborg, Bokmässan: Torsdagen den 26 september kl 14.00 och fredagen den 27 september kl 13.00 på Pedagogikscenen. Plus fredagen den 27 september kl 14.45 på Litteraturscenen. Entré till mässan krävs.

För prissättning använder jag mig av Författarförbundets rekommendation
Länk till rekommendationen

Kursledning
Etik i journalistisk gestaltning

Vad är etik och vad är gestaltning och när krockar de? Vi arbetar i grupp utifrån verkliga exempel hämtade från medier. Frågorna vi vänder och vrider på växlar mellan det konkreta och det ibland rent filosofiska: Får man tumma på sanningen för att vässa gestaltningen? Får man intervjua människor utan att informera dem om publiceringens hela vinkel? Och måste man visa samma omsorg om alla människor som gestaltas? Svaren på den typen av frågor kan först tyckas enkla, men kompliceras när vi tillför våra egna praktiska erfarenheter från verkligheten på jobbet.

Kursen, som jag har hållit på Fojo vid Linnéuniversitetet i Kalmar, ges i form av en heldag för yrkesverksamma journalister. Men jag kan också ge den i ett kortare format och även anpassa den till journaliststudenter på JMK eller folkhögskolor.

Bild på Katarina Bjärvall

Foto: Andreas Lübeck

Ur kursutvärderingarna:

”Katarina Bjärvall var väldigt bra. Vi utgick från ett antal journalistiska texter och diskuterade de etiska problemen i gestaltningen, det gav faktiskt mycket. Tummen upp.”

”Katarina Bjärvall var också intressant och givande, det gav bland annat en aha-upplevelse om att sådant man själv inte ens reagerar över kan vara etiskt problematiskt.”