I juni 1795 stiger den engelska författarinnan Mary Wollstonecraft i land på en klippstrand söder om Göteborg. Hennes uppdrag: att hitta en skeppslast med silver som hennes man har förlorat. Med sig har hon sin ettåriga dotter Fanny och barnjungfrun Marguerite. 

Vid denna tid har Mary Wollstonecraft skrivit en rad böcker. Mest uppmärksammad är Till försvar för kvinnans rättigheter, som har gjort henne omstridd. Detta är i brytningstiden mellan den förnuftsbaserade upplysning som präglat 1700talet och den fantasifulla romantik som nu ska ta över. Mary Wollstonecraft sträcker sig från den ena epoken över till den andra. Hon är ett tänkande hjärta, reflekterande, analyserande och vilt bultande. 

Och nu har hon alltså begett sig till en av Europas utkanter. Under en lång sommar i Sverige, Norge, Danmark och norra Tyskland möter hon kungar och upprorsmän, flyktingar och ammor, fiskarfruar och bedragare. Men hon möter också nya befriande idéer inom sig själv – idéer med slagkraft in i vår tid. 

I Lutad mot ett spjut följer Katarina Bjärvall med Mary Wollstonecraft i hennes fotspår och in i hennes tankevärld. Det är en sann historia som tar sig friheter, med inspiration av 1700talsförfattarens fantasi och förnuft. En fängslande biografi – och en skattjakt.