Människan och mobilen

Aldrig tidigare har en så liten sak tagit så stor plats i människans tillvaro som mobiltelefonen gör idag. I min senaste bok, Var är du? Människan och mobilen, skriver jag om mobilen som katalysator för problem.

”En samhällsthriller som trycker på alla knappar utan att höja rösten”, tyckte SVT:s Kulturnyheterna och placerade boken på sin kritikerlista.

”Hon lämnar inte en sten orörd. Lyfter, tittar nära, ännu närmre. Sedan förklarar hon pedagogiskt för oss alla”, skrev Johan Croneman i DN.

I boken använder jag mobiltelefonen som verktyg för att resonera om närvaro och avstånd, ensamhet och gemenskap, säkerhet och trygghet, frihet och beroende. Samt för att beskriva mobilföretagens härjningar i fattiga länder och svenska forskares beroende av telekomindustrin.

Fler recensioner:

”Ett nästan oavbrutet spännande resonemang om teknikens penetrering av den mänskliga tillvaron.”
Lars Åberg, GP.

”Bjärvalls sakprosa hävdar sig i lång stycken väl med de bästa amerikanska böckerna i ämnet.”
Tomas Polvall,  Kristianstadsbladet

Var är du? är lättsamt och personligt skriven. Katarina Bjärvall refererar ofta till egna erfarenheter och varvar dem med mer faktatyngda avsnitt. Hon är påläst, motvalls och frågvis och vill inte moralisera.”
Eva Dandanelle, Hallandsposten

”Författarens beläsenhet inom snart sagt alla relevanta vetenskapliga discipliner är inte bara imponerande utan också drivande i framställningen… Det är stimulerande och njutbar läsning, som hela tiden tar tag i läsaren.”
Christer Blomgren, Bibliotekstjänst

Men Natalia Kazmierska i Aftonbladet blev så arg att hon tyckte att jag borde ha skrivit en bok om elvispen istället.

Mobilen är mycket mer än en elvisp – och mer än en telefon. Den är, genom sms-funktionen, ett oändligt tjockt block med papperslappar. Den är en kamera och en musikspelare och den är ofta ett kartsystem och en dator med tillgång till en hel värld av information, spel, teve, film och socialt umgänge. Mobilen är nöje och kunskap, säkerhet och minne, vänskap och kärlek. Den öppnar gränslösa möjligheter och den håller oss samtidigt fjättrade inom sitt kraftfält. Den är en förvaringsplats för människans själ.

Provläs här!